vineri, 21 mai 2010

Orientarea cu ajutorul astrilor

Soarele răsare aproximativ la Est şi apune la Vest. Între 6 - 6.30 soarele va fi spre Est; între 12 - 12.30 spre Sud, iar spre Vest între 18 - 18.30.
Iată cum poţi descoperi soarele când e acoperit de nori: ia o lamă de briceag, o pilă de unghii sau un card bancar şi ţine-o verticală deasupra unghiei degetului gros (sau pe altă suprafaţă lucioasă), apoi roteşte-o încet. Doar când norii sunt foarte groşi nu vei reuşi să sesisezi umbra (slabă) produsă de soare. La amiază umbra se vede mai greu, la fel şi dacă stai sub un copac.
Direcţia Nord - Sud poate fi aflată în cursul zilei (pe lumină) cu trei metode:
1. Înfinge vertical un băţ sau o prăjină pe un teren neted. Marchează pe sol, începând de dimineaţă, poziţia umbrei făcută de vârful băţului la fiecare oră (aproximativ; nu este nevoie de ceas, de precizie). La sfârşitul zilei trage o linie care să unească toate marcajele; ea va arăta direcţia E -V). Perpendiculara (cea mai scurtă linie care uneşte baza băţului cu linia E - V), indică direcţia N- S.
În emisfera nordică, capătul liniei N-S dinspre baza băţului arată Sudul; în emisfera sudică - arată Nordul.
2. Dacă ai un ceas care arată corect ora locală, la ora 12.00 umbra unui copac sau a unui băţ vertical va indica direcţia N-S. Unde este Nordul şi încotro este Sudul - vezi mai sus.
3. Tot cu ceasul (doar dacă arată corect ora locală): îndreaptă vârful limbii scurte spre soare. Pentru uşurarea operaţiei, pune pe geamul ceasului un fir de iarbă sau un pai - aliniat deasupra limbii scurte

Bisectoarea unghiului făcut de limba scurtă şi ora 12 a cadranului indică Sudul (în emisfera nordică). Metoda nu este precisă dacă soarele este foarte sus pe cer (lângă Ecuator).

Pe întuneric, orientarea se face cu ajutorul stelelor.

În emisfera nordică - Steaua Polară indică Nordul (cu o aproximaţie de un grad). Pentru a o identifica trebuie găsit Carul Mare - o formaţiune de 7 stele cu contur de polonic. În prelungirea osiei din spate, determinată de cele 2 stele mai depărtate de oiştea Carului (mânerul lingurii), se găseşte o stea mai luminoasă -Steaua Polară (fig. 13.7),care este prima stea din oiştea Carului mic.


În emisfera sudică - Steaua Polară este invizibilă, dar Crucea Sudului indică Sudul. Aceasta este o formaţie compactă de 4 stele strălucitoare (atenţie să nu o confundaţi cu o altă formaţie de 4 stele - „Crucea falsă" - aflată în apropierea şi la dreapta Crucii Sudului; stelele Crucii false sunt mai puţin luminoase şi mai depărtate între ele decât ale Crucii Sudului). Apoi identificăm un grup de 2 stele strălucitoare aflate la stânga Crucii Sudului. Sudul se găseşte în prelungirea diagonalei mari a Crucii, în partea unde această prelungire se intersectează cu axa de simetrie a grupului de 2 stele. Proiecţia Polului Sud este situată într-o zonă de cer fără stele, denumită Sacul cu Cărbuni - fig. 13.8.

Niciun comentariu:

Meteo


ViewWeather.com - World weather forecast | Varful Nascarlat (Muntii Ciuc-Nascarlat)