vineri, 21 mai 2010

Palaria Sarpelui (plante toxice)

Amanita muscaria - palaria sarpelui- se recunoaste prin palaria carnoasa, umeda sau putin vascoasa , incretita pe margini si acoperita cu solzi albi, moi , grosi, dispusi concentric. Creste prin luminisurile padurilor de conifere si foioase din mai pana in noiembrie.

Consumarea acestei ciuperci provoaca asa-nu-mitul sindrom muscarian caracterizat prin tulburari gastrointestinale urmate de tulburari nervoase. Astfel dupa 1-3 ore dupa ingestie se instaleaza tulburari gastrice si intestinale sub forma de vomismente care usureaza eliminarea unei parti din ciuperca toxica ingerata.

Apoi apar tulburari de echilibru, ca in starea de ebrietate, insotite de fenomene de excitatie motrica, delir, extaz, agitatie extrema. Persoana intoxicata nu mai recunoaste anturajul sau, prezinta acese violente de furie sau de veselie insotite de crize de ras si dans. In cursul acestui delir muscarian subiectul inconstient face uneori dezvaluiri senzationale. Dupa cateva ore de “betie” se calmeaza, intra intr-o stare de toropeala si adoarme complet epuizat. Intoxicatiile cu aceasta ciuperca nu sunt mortale.

Niciun comentariu:

Meteo


ViewWeather.com - World weather forecast | Varful Nascarlat (Muntii Ciuc-Nascarlat)